Re: Az Index Fideszes cikkéről

Előzmények:
http://index.hu/gazdasag/penzbeszel/2012/09/26/mi_a_baj_a_magyar_adossaggal
http://amexrap.org/fal/az-index-fideszes-cikkerol
[a szerk.]

1) Először is, az Index védelmében: Tudomásom szerint a Pénz beszél blogban megjelenő írásokat a pénzügyi szektorban dolgozó emberek küldik be, ezek nem az Index véleményét tükrözik, gyakorlatilag automatikusan kitesznek mindent;

2) Arra is felhívnám a figyelmedet, már a cikk írójának védelmében, hogy a cikk nem az államadósságról szól, hanem inkább a teljes külső adósságról. Ha pl. a magánszektor nem masszív nettó hitelfelvevő lenne külföldről, hanem nettó külföldi hitelkihelyező, akkor Magyarország simán megengedhetné magának ezt a szintű államadósságot is – ahogy Németország is épp ezért engedheti meg magának;

3) Aztán: a Rogoffékat sokan kritizálják, de érdemes idézni őket, mert elég közérthetők. Azonban az adósságnak a növekedésre gyakorolt negatív hatását mások és máshogyan is leírják, mint ahogy az írás be is idéz a szakirodalomból még pár cikket. Ezek mellett ami kimaradt még, az talán a “creditless recovery” irodalom, ami szintén ugyanebbe az irányba mutat, és szintén elég jól ráhúzható a mai magyar helyzetre, bár a kifejtése nyilván több helyet igényelne. A múlt héten itt volt Pesten Olivier Blancard az IMF-től, ő is erről beszélt, és még hozhatnék más tekintélyeket is. A lényeg: én nem nagyon hallottam még olyanról, aki azt állította volna, hogy az adósság ledolgozásának nincs növekedési hatása.

4) Esetleg az adósságleépítés mértéke és a rövid távú növekedés közötti trade-off-ot a szerző jobban kifejthette volna, de már így is túl hosszú volt a cikk. De én úgy érzékelem, hogy ma a világban nincs vita arról, hogy a fejlett országokban az eladósodás csökkentése szükséges, inkább az optimális növekedés-deleverage mix kikavarása a kérdés.

5) Végül, azért mert Orbán Viktor (Gyurcsány Ferenc, Bajnai Gordon, akárki) azt mondja, hogy “nyári melegben jó dolog a Balatonban pancsolni”, nem hinném, hogy ez az állítás helytelen lenne, csak azért, mert ő mondta.

Szerintem a kormány más okból hirdette meg az adósság elleni küzdelmet, mint amiről az Indexes cikk szerzője írt. Én azt gondolom, hogy a kormányt inkább azért zavarja az adósság, mert az csökkenti a mozgásterét, alkudozásra kényszeríti a külföldi hitelezőkkel, stb, és ha esetleg tesznek is erre egy közgazdasági érvelést, az inkább csak a felszín.