Telített-zsírok: tudományos összefoglaló; Saturated fats: summary based on evidence as of 2010

[Magyarul: lent]
The role of reducing intakes of saturated fat in the prevention of cardiovascular disease: where does the evidence stand in 2010?:

0. Current dietary recommendations advise reducing the intake of saturated fatty acids (SFAs) to reduce coronary heart disease (CHD) risk, but recent findings question the role of SFAs.

This expert panel reviewed the evidence and reached the following conclusions:

1. the evidence from epidemiologic, clinical, and mechanistic studies is consistent in finding that the risk of CHD is reduced when SFAs are replaced with polyunsaturated fatty acids (PUFAs).
1.1. In populations who consume a Western diet, the replacement of 1% of energy from SFAs with PUFAs lowers LDL cholesterol and is likely to produce a reduction in CHD incidence of ≥2–3%.

2. No clear benefit of substituting carbohydrates for SFAs has been shown,
2.1. although there might be a benefit if the carbohydrate is unrefined and has a low glycemic index.

3. Insufficient evidence exists to judge the effect on CHD risk of replacing SFAs with MUFAs.

4. No clear association between SFA intake relative to refined carbohydrates and the risk of insulin resistance and diabetes has been shown.

5. The effect of diet on a single biomarker is insufficient evidence to assess CHD risk. The combination of multiple biomarkers and the use of clinical endpoints could help substantiate the effects on CHD.

6. Furthermore, the effect of particular foods on CHD cannot be predicted solely by their content of total SFAs because individual SFAs may have different cardiovascular effects and major SFA food sources contain other constituents that could influence CHD risk. Research is needed to clarify the role of SFAs compared with specific forms of carbohydrates in CHD risk and to compare specific foods with appropriate alternatives. http://www.ajcn.org/content/93/4/684.full

Azaz:

0. Eddig aszontuk, hogy ne egyetek telített zsírokat (ilyenek pl. a transzzsírok is). A jelenlegi tudásunk alapján ennyire általánosan már nem fogalmaznánk.

Sok nagyon szakértő összegyűlt, és konszenzussal inkább az alábbiakat ajánlja:

1. Ha a telített zsírokat többszörösen telítetlen zsírokkal helyettesíted az étrendedben, akkor esküszünk, hogy meggyőződtünk róla: csökkented a szívkoszorúér betegség kockázatát.
1.1. Ha EU/USA/ilyesmi kajákat eszel, akkor még azt is meg tudjuk mondani, h mennyivel. Ha az energiabeviteled 1%-ának megfelelő telített zsírral kevesebbet eszel, mint amit szoktál, és ehelyett többszörösen telítetlen zsírokat nyelsz, az csökkenti a “rossz típusú” (LDL) koleszterinszintedet, és valószínűleg több, mint 2-3%-kal csökkenti annak kockázatát, hogy szívkoszorúér betegséget kapsz.

2. A telített zsírok helyett ne egyél szénhidrátokat,
2.1. vagy ha mégis, akkor inkább alacsony felszívódási sebességűeket (lásd: http://amexrap.org/fal/hogyan-fogyokurazz-rendkivul-tudomanyosan )

3. Inkább a többszörösen telítetlen zsírokra hajts: ha a telítetteket egyszeresen telítetlenekre cseréled, az nem igazán segít a szíveden.

4. Ha cukorbeteg vagy, a két rossz: a telített zsírok és a finomított szénhidrátok közül tökmindegy, melyiket eszed – ezek aránya a cukorbetegségeddel kapcsolatban nem oszt, nem szoroz.

5. Fogalmunk sincs, hogy mi okozza a szívkoszorúér betegséget, valószínűleg több cucc együtt.

6. Még a magas telített zsír-arányú kajákkal is lehet szerencséd: ha pl. telített-zsír-irtó manókkal együtt veszed be őket, akkor nem árthatnak neked. Azt viszont senki sem tudja, mikor mely élelmiszerekben jelennek meg a manók.

Személyes összefoglalóm:

I. Mint egyik előző anyagunkból kiderült, hájcsökkentésre legalábbis itt Európában a legjobb, ha az alacsony zsír + magas fehérje tartalmú + a szénhidrátokból az alacsony glikémiás indexű kajákat eszed.

II. Ami ma derült ki, hogy speciálisan, a zsírok esetében, legjobb, ha telített zsírok helyett inkább a többszörösen telítetlen zsírokat veszed és eszed.

Kapcsolódó rém-hír:

Ha annak alapján, hogy

“mivel a bizonyos élelmiszeripari feldolgozási technológiák következtében belénk ürülő és az ereinket eltömítő transzzsírok nem részei a természetes élelmiszerláncnak http://www.bmj.com/content/340/bmj.c1826.full ” ( http://amexrap.org/fal/nyalasadot-az-amexrap-javaslata-a-koltsegvetesi-lyuk-betomesere )

hiszel abban, hogy a tranzsírok mesterséges nyomatását jobb lenne betiltani vagy erősen adóztatni, akkor ma nagyot koppanhatsz.

Mint az EU hivatalos lapjában megjelent, 2015-ig nem hogy itthon, hanem még az Unióban sem várható előrehaladás a témában:

A Bizottság legkésőbb 2014. december 13-ig jelentést
nyújt be a transzzsírok élelmiszerekben és az uniós lakosság
teljes étrendjében való jelenlétéről, figyelembe véve a tagálla­
mokban szerzett tudományos bizonyítékokat és tapasztalatot.
A jelentés értékeli azokat a módszereket, amelyek segítségével
a fogyasztók képesek lehetnek egészségesebb élelmiszerek,
illetve teljes étrend választására, vagy amelyek elősegíthetik,
hogy egészségesebb élelmiszerválasztékot kínáljanak a fogyasz­
tóknak, ideértve többek között a fogyasztók számára a transz­
zsírokról nyújtott tájékoztatást és ezek alkalmazásának korláto­
zását is. A Bizottság szükség esetén jogalkotási javaslatot csatol
a jelentéshez.

És erre még büszke is magyar nemzeti kormány!

Pártunk élelmiszerbiztonsági programja http://amexrap.org/fal/partunk-elelmiszerbiztonsagi-programja gyászos napok elé néz.