“[…] természetesen én is nyílt dolgok elkötelezett híve vagyok vagy mi, de nem számítok azon cégek közé, akik a megélhetési szabad szoftver harcosok. sajnos ezekkel a cégekkel nem egyszerű az élet, a professzionalizmustól messze állnak, azonban ezt jelenléttel és marketinggel ellensúlyozzák. ez be is jön nekik, azonban hatalmas károkat okoznak, amelyeket az ügyfelek nehezen tudnak kiheverni és ezzel pozícióba hoznak egy három éves microsoft beszerzést.

a legnagyobb probléma a dokumentumformátummal van. persze lehet valami nyílt, meg nem annyira nyílt, azonban el kell fogadni, hogy jelenleg magyarországon a defacto dokumentumformátumok a microsoft office alapformátumok. lehet ez ellen politikailag fellépni, de ettől még a tény az tény. a microsoft annak idején ezt remekül csinálta, le a kalappal.

akik úgy akarnak egy céget vagy intézményt más programra átállítani, hogy ezt nem veszik figyelembe, azok kudarcra vannak ítélve. nem szabad elfelejteni, hogy a legfontosabb az ügyfél, a munkavégzés és az adatok felhasználhatósága. ez az elsődleges cél. […]

a legtöbb elvérző projektet a defacto dokumentumformátumok megfelelő kezelésének hiánya okozza. egy microsoft word-ben készített doc fájlt nem minden esetben sikerül teljes mértékben betölteni a libreoffice-ba (doc import), majd azt úgy elmenteni a doc formátumba (doc export), hogy egy microsoft word-ben megnyitva a kívánt eredmény produkálja.

azt hiszem ezzel el is jutottunk mondandóm végére. jelenleg a libreoffice fejlesztéseket a doc, docx, xls, xlsx, ppt, pptx formátumok megfelelő importjára és exportjára kell fordítani. ez a kulcsa az átállásoknak és nem más. […]” http://kemenczy.hu/myblog/2011/01/libreoffice/